
Beersel 2012
© Toni Geirlandt
Dialogist-Kantor, dat is Toni Geirlandt (°1957) en Carlos Montalvo (°1963). De twee werken al samen sinds 1992 en wonen en werken in Brussel. “We doen het liefst samen iets”, zegt Geirlandt. “Dialoog staat centraal in ons werk. Kantor verwijst dan weer naar onze liefde voor brieven, stempels en drukwerk. We hebben goede herinneringen aan onze reizen naar Indonesië, daar zie je nog namen met kantor in het straatbeeld. Het is een verbastering van het Nederlandse kantoor.”
TIJDELIJKE UTOPIE
Het plezier van samenzijn inspireert D-K, daarom organiseert het duo feesten en performances met en voor vrienden. Het duo kiest een titel, een plaats, een tijdstip en maakt een poster. Iedereen is welkom. Wie er komt of wat ze delen, is een verrassing. “We willen samen een leuke tijd beleven”, vertelt Geirlandt. “Met de events creéren we een tijdelijke utopie, voor ‘een moment of een dag. lets wat breekt met de dagelijkse sleur.” “Een NU-topie”, verzint Montalvo plots. Geirlandt en Montalvo praten, discussiëren of plagen elkaar. Er heerst een fijne dynamiek van uitwisseling en aanvulling. Zo ontstaan ideeën en werken.

© Colin Delfosse
Kunst is voor D-K geen afgewerkt product. Hoe iets concreet vorm krijgt, zien ze op het moment zelf. Het duo werkt intuitief en maakt gebruik van diverse media: posters, objecten, multipels, performances of installaties. Begin jaren negentig bestonden sociale media nog niet. Affiches waren de goedkoopste manier om reclame te maken voor hun events. Ze drukten zelf affiches met een pers en loden letters in combinatie met kopieën. Na verloop van tijd raakten ze erg bedreven in spelen met kleur, letters en composities. De imperfectie en het handmatige stralen het maakplezier uit. ‘Typografie en drukwerk worden een volwaardig en knap onderdeel van hun oeuvre.
SPEELS EN GRAPPIG
D-K verzamelt en maakt objecten. De nadruk ligt op de handelingen en het repetitieve karakter. Het duo maakt meerdere exemplaren om uit te delen of te verkopen als multipel. Bij een uitnodiging of een bijeenkomst verschijnt D-K met attributen en objecten. Het duo creëert een setting en neemt een rol aan, vaak een grappige. Alles gebeurt ongedwongen, in het moment. Handelingen, taal en emoties geven hun performances vorm. Interactie met elkaar en met de ‘omgeving zorgt voor veel levendigheid. Het speelse karakter en het opzoeken van verwondering zijn terugkerende aspecten in hun oeuvre. De installatie L'art du lendemain (2009) is een Bawlingbaan waarop D-K de titels en data van hun werken en bijeenkomsten schilderden. Al spelend slijt het werk. Alles gaat voorbij.
© Toni Geirlandt
D-K wil de essentie van het leven tonen. Het gaat om voelen en ervaren, om leven in het hier en nu. De herinneringen blijven, en zo bouwt D-K aan een netwerk met gedeelde ervaringen. Het duo creëert graag een veld aan positieve gevoelens en vreugde. We vergeten de tijd doordat we een vermakelijk gebeuren mee beleven.. D-K zet kloktijd wel in voor communicatie naar anderen.
HERINNERINGEN ARCHIVEREN
Het materiële aspect biedt D-K zichtbaarheid en herinneringen. Het duo zet het in als middel om aan te kondigen, te handelen en bewaren. D-K heeft een uitgebreid archief aan kaften en beeldmateriaal. Nummeringen en titels voor werken en events helpen het kunstenaarsduo om herinneringen te ordenen en archiveren. Het delen van hun werk, zoals posters en objecten en ervaringen in de vorm van verhalen, is essentieel om herinneringen levendig te houden.

© Toni Geirlandt
Geirlandt en Montalvo werken graag met eenvoudig, alledaags materiaal. Het is voorhanden, goedkoop en functioneel. Aanvankelijk gebeurde die keuze uit noodzaak, maar ook uit respect en waardering. Waarom iets weggooien als het nog nut of waarde heeft? Belasten we onze planeet niet al genoeg? Een object biedt veel mogelijkheden om te variëren en opnieuw te gebruiken. Zo bewaren ze de naalden van hun kerstboom en verzagen ze de takken tot sculpturen. “De ruwe esthetiek van ons werk komt voort uit onze liefde voor de punkscéne”, duidt Geirlandt. “Een artistieke praktijk ontwikkelt zich vaak naar het gebruik van betere materialen en esthetische keuzes. Ons. boeit dat niet.” D-K wijst ons met hun aanpak en keuzes op het potentiële gevaar van denken aan de toekomst. Waarom jagen we verwachtingen na en willen we steeds meer en beter?
ONBEVANGEN
D-K draagt vrijheid en openheid hoog in het vaandel en kaart onze voorkeur voor concepten, systemen en neiging tot classificeren aan. Het duo pint zich niet vast op een medium of een techniek. Veel gebeurt spontaan, kunst en leven lopen in elkaar over. Het duo spreekt als gezin meerdere talen en verbindt zich niet met een taalgemeenschap. D-K verzint grappige, bizarre woordspelingen of neologismen, vaak een mengeling van talen, als titels voor hun werk. Pistologie (1994-2017), Laboratoire Patacycliste (1992-1999) en Buktapaktop (2014- 2024) zijn enkele overkoepelende namen, waaronder D-K bijeenkomsten organiseerde. Nieuwe woorden verbinden we niet aan bekende concepten. Dat creëert opening om iets onbevangen te benaderen.
© Toni Geirlandt
Door het gebruik van diverse media is het niet evident om zicht
te krijgen op het oeuvre van D-K. Belevingen zijn viuchtig en
hun werk is weinig tastbaar. Wat rest zijn verhalen en souvenirs
in vergankelijke materialen. D-K speelt niet in op de
kunstmarkt of heersende trends. D-K krijgt geen
ondersteuning, maar het duo bljft niet bij de pakken zitten, is
onafhankelijk en zelfvoorzienend. Om te overleven verkoopt D-K
multipels, performances en workshops...
Het duo wacht niet op een uitnodiging en toont werk op
plekken waar doorgaans geen kunst te zien is, maar
exposeerde ook in instituten, zoals MACS, Grand-Hornu
(2009), Centre Wallonie-Bruxelles, Parijs (2013), CENTRALE (box), Brussel (2016) en M HKA, Antwerpen
(2020). De Vlaamse Gemeenschap kocht L'art du lendemain aan. Een stap naar erkenning van een
waardevol oeuvre dat vreugdevolle ervaringen, genot en relevante inzichten over leven biedt.
Artikel van Indra Devriendt verschenen in OKV kunsttijdschrift-online 05-2025
Indra Devriendt,https://www.okv.be/artikel/nu-topie-speelsheid-van-dialogist-kantor